Hoe ben je concreet aan de slag gegaan?
De Leeuw: “We hebben een gerichte bevraging gedaan. We bellen de persoon altijd op twee weken voor de aansluiting van de enkelband om uitleg te geven over de aansluiting, uurrooster, om het adres te controleren, … Voordien vroegen we of ze werk of opleiding hadden, als het antwoord ja was, gaven we ze extra informatie over wat ze ons moesten bezorgen om hun uurrooster in orde te krijgen. Als het nee was, dan lieten we het zo. Nu gaan we doorvragen voor de dossiers in ons proefproject: waarom ben je werkloos? Als het invaliditeit is, kunnen ze inderdaad niet doorverwezen worden naar de VDAB, maar als de persoon werkzoekend is, dan polsen we of die geïnteresseerd is om in contact te komen met VDAB. We hebben zo al 37 justitiabelen in contact gebracht met de VDAB in Limburg. Onze contactpersoon bij de VDAB werkt met gedetineerden, dus heeft al connecties met werkgevers die openstaan voor werken met justitiabelen.”
Van Den Bosch: “Elektronisch toezicht is hoe langer hoe meer ook een alledaags gegeven. We zitten met 1800 mensen in Vlaanderen met een enkelband, en die zitten overal. Je ziet dat ook niet altijd, dus het kan perfect dat jij een collega hebt met een enkelband van wie je het niet weet. En wij gaan het ook niet meedelen. Wij willen alleen weten dat justitiabelen correct gebruik maken van hun uurrooster.”
Merken jullie soms misbruik?
Van Den Bosch: “Gevoelsmatig wel, maar als je de cijfers bekijkt valt dat echt mee. We hadden de indruk dat er een golf was van mensen die zich gingen vestigen als zelfstandige om zo meer uitgangsuren te krijgen. Dat is ook vrij eenvoudig om te doen in België, en moeilijker om te controleren. Bij een loontrekkende is het meer waterdicht. Om misbruik te vermijden, geven we een nieuwe zelfstandige een deeltijds uurrooster om te starten. Zo hebben ze de tijd om hun activiteit uit te bouwen, en zodra ze kunnen bewijzen aan de hand van facturen dat ze een voltijdse activiteit hebben, krijgen ze een voltijds uurrooster. Maar als je kijkt naar het aantal mensen dat zich effectief vestigt als zelfstandige, valt dat enorm mee. Het vraagt wel extra inspanningen van onze administratieve krachten en justitieassistenten om dat allemaal te controleren.”
De Leeuw: “Het nieuwe platform mijnenkelband.be dat recent gelanceerd is zal hierin een grote hulp zijn. Zodra mensen inloggen via Itsme of eID kunnen ze allerhande informatie raadplegen, en binnenkort zullen ze zelf wijzigingen in hun uurrooster kunnen aanvragen en documenten uploaden. Die aanvragen worden door ons nog altijd strikt gecontroleerd, maar zo besparen we al heel wat telefoontjes. Het VCET kreeg in 2023 in totaal 202.054 telefoonoproepen, een groot deel daarvan gaat over veranderingen van uurroosters en dergelijke. Met dit portaal gaan we dus een pak sneller en efficiënter kunnen werken en ons meer kunnen focussen op kwaliteitsvolle tussenkomsten.”