“Ze worden er niet voor betaald en dat maakt het verschil”, las ik bij een ex-gedetineerde.
SATHYA: Ja, dat klopt wel met hoe ik het aanvoel. Dat is die gelijkwaardigheid. Ik denk dat ik meer dankbaarheid krijg dan een professioneel hulpverlener. Voor heel kleine dingen. Maar die gelijkwaardigheid is geen garantie dat het gaat werken. Ik heb een traject gelopen met iemand die zich niet aan afspraken hield en zelf geen moeite wilde doen. We hebben dat na overleg met de coaches moeten stopzetten en dan komt het wel hard binnen. “Wat had ik anders moeten doen? Wat heb ik verkeerd gedaan?”, denk je dan. Op zo’n moment ben ik blij dat er een coach is die samen met jou het verhaal reconstrueert en je kan zeggen dat je alles gedaan hebt wat je kon doen. Zelf ben ik van nature te ‘grenzeloos’ om dat meteen in te zien. Als het goed gaat, heb je het zalige gevoel van een kind dat je aan de schoolpoort afzet en gaat groeien. Lukt het niet, dan moet je dat een plaats geven en doorgaan.
ILSE: Zoals ik al zei, het is niet altijd een makkelijke doelgroep om mee te werken. Wij steken mensen niet in hokjes. Echt niet. We hebben een onderzoek laten doen door de UAntwerpen en daaruit kwam een soort typologie. Dat uiteraard met de nodige nuance bekeken moet worden. Maar toch is het wel herkenbaar. Maar we stellen wel vast dat er een aantal types zijn die een eigen aanpak vereisen. Je hebt ‘zelfstandige’ mensen die niet meer dan een duwtje nodig hebben. Je hebt ‘schuchtere’ en ‘onzekere’ mensen die je het nodige zelfvertrouwen moet geven en waar je moet investeren in het opbouwen van een vertrouwensband. En dan is er de ‘eisende’ cliënt die alleen wil krijgen zonder zelf veel te doen. En die kan je eigenlijk moeilijk aan een buddy toevertrouwen. Dan moet je sterk je grenzen bewaken en dat is eerder iets voor een professionele hulpverlener.
SATHYA: Ik denk dat ik die vier types zowat ben tegengekomen. Mensen moeten er wel klaar voor zijn. En sommigen zijn op dat moment gewoon niet klaar om door een buddy geholpen te worden. Dat mag je niet persoonlijk nemen. Je moet dat aanvaarden. Maar dat is niet makkelijk.
Hoe worden de gedetineerden voorbereid op hun buddy?
ILSE: Dat gebeurt in eerste instantie door collega’s in de gevangenis. Ze worden gevraagd naar hun noden eenmaal ze buiten zijn en of ze interesse hebben in ons project. Eenmaal die interesse er is, komt OTIS hen verder informeren. We leggen ons aanbod uit maar trekken ook grenzen. We bieden hulp maar vragen ook initiatief. Je krijgt een buddy, geen butler of secretaresse. We zeggen ook dat ze geen vriend voor het leven moeten verwachten. Het gaat om iemand die je wilt helpen, die vriendschappelijk met je omgaat. Maar we lijnen het ook duidelijk af. Je loopt een traject samen.
SATHYA: Dat is niet altijd eenvoudig. Ik ben daar wel consequent in en probeer zelf geen open boek te zijn. Het gaat niet over mij. Het gaat over hen. Waar ik woon, waar ik werk, hoe ik me voel… Dat houd ik voor mezelf. Je vertelt natuurlijk eens iets over jezelf. Maar je houdt afstand. Dat is zeker voor mij belangrijk. En dan is de steun van een coach daarin zeer nuttig. Je gaat makkelijk te ver.
Met steun van Europa Werk en Sociale Economie en het Europees Sociaal Fonds.
Interesse?
Antwerpen
Adres: Tolstraat 21, 2000 Antwerpen
Email: otis@cawantwerpen.be
Telefoon: 03 328 20 19
Contactpersoon: Ilse Ielegems
Gent
Adres: Visserij 153, 9000 Gent
Email: otis@cawoostvlaanderen.be
Telefoon: 09 4320274
Contactpersoon: Tinneke Voets